С тържествена церемония бе открита новата сграда на "Учебен корпус 2" на Медицински университет – Пловдив, предаде репортер на "Фокус".

Там ще бъдат разположени катедра "Образна диагностика“, специалност "Медицинска речева и езикова патология“, секция "Паразитология“ от Медицинския факултет.

На откриването присъстваха министърът на образованието и науката Галин Цоков, министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, областният управител Илия Зюмбилев, кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметовете Анести Тимчев и Георги Титюков, кмета на район "Тракия" Костадин Димитров и много други официални лица.

В речта си проф. Мариана Мурджева определи днешния ден като пореден празник на МУ - Пловдив.

"Мнозина си спомнят горещия 15 юли 2021 година, когато точно на това място поставихме първата копка. Проектът трябваше да се случи за 730 календарни дни и това е факт. Изпълнителя спази обещанието си."

Тя сподели още, че в 7-етажния монолитен корпус са разположени 46 учебни зали, 51 кабинета и други помещения. На всеки етаж има обособен кът за отдих, а в комплекса ще работят и ще се обучават близо 1200 човека.

Много важен елемент е, че навсякъде има осигурен достъп за хора с увреждания.

"Знаем, че сградите се правят от тухли, бетон, стъкло, но домът се гради от хората, които го населяват. Вярвам, че хората, които ще населят тази сграда, ще я превърнат в дом на образованието и науката."

Министърът на образованието и науката Галин Цоков каза, че днешното събитие показва какъв пример е МУ- Пловдив за висшето образование в България.

"МУ - Пловдив е университет на бъдещето със своя страхотен симулационен център, в който настоящето среща бъдещето."

От своя страна министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков приветства ръководството да последователните усилия и подчерта, че сградата е финансирана изцяло със средства на университета.

"Най-много ме радва, че това ще ни доближи до общата ни цел - да гарантираме качествени и ефективни медицински услуги за всички български граждани."

На края на церемонията Знеполски епископ Арсений и духовниците от Пловдивска духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий" осветиха тържествено новата сграда.

Проф. Мариана Мурджева придружена от министрите Цоков и Хинков тържествено прерязаха лентата на новия дом на МУ - Пловдив.

"Да ни е честит. Нека в него работим с много здраве, вдъхновение и успехи", каза тя.