Съвместна изложба на трима творци от различни области събира десетки произведения на изкуствата във Велико Търново. Изложбата "СЪЗВУЧИЯ“ представя дърво, шевица и ажур в над 35 пана и над 25 ефирни шалове. Автори на експозицията са Евгени Пенчев, Мила Милчева и Миглена Чаталова. Пред Агенция "Фокус“ Мила Милчева разказва, че тя и нейните колеги разказват приказки за извивките на дървото, закодираните символи в българската шевица и въздушните нишки на ажурните тъкани шалове.

"Дървото …  С корени в земята, която ни ражда и храни. С клони в небето - стремеж към дух и необятност. То ми разказва своите тайни, а аз ги извайвам в картини…“, допълва Евгени Пенчев.

Той е е дългогодишен заместник-началник на Националния военен университет "Васил Левски“. Историята и дърворезбата са неговите големи любови. Полк. Пенчев реставрира оръжия и не пропуска да участва със семейството си във възстановки в цялата страна. Негово дело са иконостасите в параклисите на Военноморската база "Атия“ и в НВУ. Има майсторско свидетелство по художествена обработка на дърво и дърворезба от Националната занаятчийска камара.

Мила Милчева е журналист, PR и общественик. Членува в няколко от най-активните неправителствени организации във Велико Търново. Член е на УС на Сдружение "Велико Търново – историческа и духовна столица на България“. Има зад гърба си една съвместна изложба "Стъкло и конец“ със Снежана Данева-Иванова. Със знания и креативност бродира традиционни български шевици, като им придава съвременно звучене в украшения и аксесоари. Нейни творби пътуват за всички континенти, за да носят пламъка на българското народно творчество.

Чаровната усмивка и душа на Самоводската чаршия във Велико Търново, Миглена Чаталова е на прочутата уличка на занаятите от нейното основаване. Вече 31 години е зад стана в своята работилница. Има зад гърба си две самостоятелни и една съвместна изложба. Член е на УС на Сдружение "Самоводска чаршия“. Тъче самобитни и оригинални черги и пана, които завладяват хилядите гости на старата столица както с приказното съчетание на багрите, така и със своите послания. Поетичните истории, които разказват нейните тъкани, са поглед към миналото и полет към бъдещето.

Официалното откриване на изложбата "СЪЗВУЧИЯ“, която ще бъде подредена в Изложбени зали "Рафаел Михайлов“, ще е от 17:30 часа на 14 септември.