Фестивалът "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“ ще посрещне близо 200 възстановчици от България, Англия, Франция, Германия, Хърватия, Сърбия, Румъния и Унгария от 16 до 18 юни.

Форумът ще бъде открит на 16 юни с шествие от Римския форум до Римския стадион. Специална програма ще даде старт на сцената на Римския стадион от 19,00 ч.

В програмата се включени изпълнения на група "Фрея", Ера балет, ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, представители на Антична Тракия и гладиатори от щколите Ludus Luperc(к)alis, Ludus Traex(тракс), Ludus Usus Nigrus, реконструкторски бой на воини от средновековието от страната и чужбина, WMCF Knights за исторически средновековен бой с характерни оръжия и броня от края на 14 в.

В следващите два фестивални дни парк "Лаута" ще се превърне в арена на древните ни предшественици от Античността и Средновековието. Участниците ще пресъздадат живота в тези периоди във всички аспекти - храна, напитки, занаяти, музика, танци, стрелба с лък, езда, битки, етнология и култура.

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се организира от сдружение за исторически възстановки "Филипопол" с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар за 2023 г.