Кметът на "Тракия" Костадин Димитров приветства участниците и гостите на фестивала "Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство“, който се провежда днес и утре в парк "Лаута".

"Пловдив е един от най-древните градове в света и най-старият жив град в Европа. Почти всички исторически епохи са оставили своя траен отпечатък, който днес виждаме в многобройните паметници на културата от Античността, Средновековието, Възраждането. Именно за това мястото на това атрактивно събитие е точно тук. Искам да Ви поздравя за това, че сте пазители на традициите и духовността", заяви кметът на Костадин Димитров и пожела успех на петото издание на фестивала. 

Всеки път, когато сме тук, усещаме вибрациите на Пловдив, на Филипопол, на всичко, което е било преди нас и сме много развълнувани, споделиха организаторите. 

Чрез възстановки участниците ще разкажат за отминали епохи, ще покажат характерни дрехи, оръжия и традиции.  Днес и утре парк "Лаута" ще се превърне в арена на битки и демонстрации на всички аспекти на бита в Античността и Средновековието - храна, напитки, занаяти, музика, танци, стрелба с лък, езда, битки, етнология и култура.

В събитието участват близо 200 възстановчици от България, Англия, Франция, Германия, Хърватия, Сърбия, Румъния и Унгария.

Фестивалът "Пловдив - древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство" се организира от сдружение за исторически възстановки "Филипопол" с финансовата подкрепа на Община Пловдив като част от Културния календар за 2023 г.