Вече е ясно, че на бюджета на Пловдив е нанесена щета за 80 000 лева. Причината е пожарът в Пампоровата къща в Стария град. На толкова се оценяват щетите след пожара, а пловдивчани ще ги платят от джоба си, защото някой е "забравил" да застрахова къщата.

Кой ще поеме административна и наказателна отговорност?

Няма съмнение вече, че в случая с Пампоровата къща се касае за престъпна безстопанственост. Размерите са достатъчно големи, за да може при добро желание прокуратурата да започне разследване кой е нанесъл тези щети на бюджета на Пловдив.

Вариантите са два - директорът на ОИ "Старинен Пловдив“ Елена Кантарева не си е свършила работата да застрахова къщата, затова трябва да понесе административна и евентуално наказателна отговорност. Вторият вариант е някой в общината да понесе тази отговорност, може би кметът или някой от служителите му?

Какво казва наредбата на общината?

НАРЕДБА на ОбС Пловдив за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество

Чл. 9. Поддържането и ремонтите на имотите и вещите - общинска собственост, както и заплащането на консумативни разходи, данъци, такси и застрахователни вноски, се извършват от лицата, на които са предоставени за управление, като необходимите средства се предвиждат ежегодно по бюджетите им.

Покрай пожара изскочиха редица нередности, свързани със стопанисването на къщата от страна на директора на ОИ "Старинен Пловдив“ Елена Кантарева. Тя опита да прикрие злоупотребите и безстопанствеността в емблемата на Пловдив, криейки се зад служителите си. Не й се получи, защото малко над половината само са се подписали.