Зоната около централната железопътна гара на Пловдив е извън античния кадастър и няма основание да се смята, че там има археология. Това заяви за Plovdiv24.bg директорът на Регионалния археологически музей доц. д-р Костадин Кисьов.

Коментарът на Кисьов е по повод информация от депутата Ангел Георгиев, че при изграждането на пробива под гарата е била открита археология, но находките са били или заровени, или унищожени, за да не се забави изпълнението на проекта.

При изграждането на хотела до гарата преди няколко години се е копало на 4-5 метра дълбочина и не е открита никаква археология. При премахването на сградата на бившата транспортна болница също не са намерени древни останки. И двата обекта са били наблюдавани от археолога Елена Кесякова. 

Друг пример в подкрепа на тезата, че в тази зона няма археология, е разкопаването около тогавашното кръгово кръстовище за подмяна на водопровода в района. Дълбочината на изкопа тогава е бил около 2 метра и също не са открити някакви артефакти.

Археологическият музей е изготвил официален отговор с идентични данни на запитване от министъра на културата по същия въпрос. Най-вероятно изчитането в парламента е отложено заради смяната на редовното със служебно правителство и предаването на поста от Кръстю Кръстев на Найден Тодоров.