До края на месец април новата улица между булевардите "Бургаско шосе“ и "Хаджи Димитър“ в Сливен ще бъде отворена за движение. Това заяви кметът Стефан Радев. Той посочи, че следващата стъпка на Общината в посока за развитие на този район е изграждането на новата Пожарна служба.

"Това, което поиска на този етап от нас Министерство на вътрешните работи, е Общината да изготви идеен проект за противопожарната служба, след което те да направят своите разчети за финансиране. В момента текат разговори с проектанти, които имат опит в тази сфера, за да възложим идейния проект“, поясни Радев.

Друг акцент  бе асфалтирането на централните булеварди в Сливен. По думите на градоначалника тези дейности не са спирали. Той припомни, че през последните години Общината успя да преасфалтира най-големия булевард в града – "Стефан Стамболов“, който не е ремонтиран откакто е пуснат в експлоатация. С нова асфалтова настилка са и другите два по-големи булеварда - "Цар Симеон“, в участъка от изхода на града за Ямбол до "Стъкленото“ кръстовище и "Стефан Караджа“ – трасето по поречието на река Асеновска до изхода на Сливен в посока град Елена. В тази връзка кметът допълни, че се планира бул. "Цар Симеон“ да бъде асфалтиран и в участъка от "Дамарски мост“ до "Стъкленото“ кръстовище. Дейностите след това ще продължат и по бул. "Панайот Хитов“.

"Проблемът с големите булеварди се състои в това, че десетки години са експлоатирани без периодична подмяна на асфалта. В един момент се получава така, че всички булеварди в града едновременно се нуждаят от основно обновяване“, заяви градоначалникът. Като решение за това той изтъкна периодичното подновяване на горния асфалт на пътния участък.

Стефан Радев информира, че Община Сливен е приключила процедурите по отчуждаване на имоти по ул. "Г. С. Раковски“ – в участъка от "Новоселски мост“ до "Двата аслана“, от южната страна. Основната цел е разширяването на улицата, което ще облекчи още повече натоварения трафик и ще повиши безопасността за пешеходците и водачите на автомобили.

Източниците на финансиране за всички предстоящи ремонтни дейности и изпълнение на проекти на Общината са различни, по думите на Радев. Част от тях са фиксирани в Закона за държавния бюджет за 2024 г., за други, ще се търси европейско финансиране.   

"Най-крупната сума, която сме заявили от държавния бюджет, е за възстановяване на улиците в кв. "Речица“ и изграждането на тротоари там“, посочи още кметът. Приблизителната сума възлиза на около 50 млн. лв. Общината ще разчита и на други механизми за финансиране на тези проекти - от европейските фондове и собствени средства.

"Опитваме се да използваме всички механизми, така че да привличаме средства за инвестиции в инфраструктурата на Сливен“, заяви още градоначалникът.