17 януари е крайният срок, до който бизнесът трябва да представи в общинската администрация договори с оторизирани фирми за третиране на отпадъците. Това каза на пресконференция кметът на Община Кюстендил Петър Паунов, предаде репортер на "Фокус“.

"Знаете, че не коригирахме такса смет за предприемачите и бизнеса, защото всеки от тях трябва да има договор  с фирма, която да третира отпадъците и те да бъдат предавани. Преди повече от година сме изпратили писма и очакваме да ни бъдат предоставени отговорите. В срок но 17 януари очакваме окончателно всеки да представи в общинска администрация договорите си с фирмите, които са оторизирани да третират отпадъците“, каза Петър Паунов.

По думите му след тази дата ще започнат проверки, съобразно Закона за управление на отпадъците. Тогава ще бъде изградена изцяло новата система за преработка на отпадъците, площадката е на филиалния етап. Тя трябва да бъде готова до края на годината, а след това ще се премине към процедурите за въвеждане в експлоатация. Тази седмица ръководството на Общината ще изчака желаещи да оперират инсталациите, ако няма – ще се създаде общинско дружество за управление. Около 30 души ще бъдат ангажирани в работата.

Кметът коментира, че моментът е изключително труден. Има два проекта в образователната сфера, но отпуснатите от държавата сума не е достатъчна. Има два варианта, парите да бъдат изгубени или общината да дофинансира дейностите.

"По -добре да дофинансираме и да обновим физкултурния салон на Шесто основно училище и да направим нова спортна площадка в Трето основно училище, вместо да  загубим и малкия принос, който има държавата и за съжаление той става все по- малко. С изключително оскърбление разбрах онзи ден, че същата тази  държава не е подала навреме документите за Плана за справедлив преход. 100 млн. евро са безвъзвратно загубени за областите Кюстендил, Перник и Стара Загора“, каза Паунов.

Венцеслав ИЛЧЕВ