Днес от 11.00 часа в Монтана ще бъде открита Изложбата от Международния конкурс за изобразително изкуство "Тъпан бие, хоро се вие“, съобщиха организаторите. В експозиционна зала "Кутловица“- Монтана, ще бъдат представени творбите на близо 70 деца, класирани на първо, второ, трето място или получили поощрителни награди от творческото състезание. То е съпътстващо събитие на Международните празници на духовите оркестри "Дико Илиев“, които започват същия ден.

На церемонията ще бъдат връчени и наградите на подгласниците на победителите. Самите те – Никола Димитров от Севлиево и Карина Спасова от Дупница, ще получат месинговата пластика – символ на фестивала, при тържественото му откриване в 19:30 ч. на сцената пред Паметника на септемврийци.

Освен в галерия "Кутловица" на бул. "Трети март“ 64, част от рисунките, класирани за участие във втория етап на конкурса, но останали без награда, ще бъдат показани във фоайето на Младежкия дом и в Детски отдел на Регионална библиотека "Гео Милев“. Ретроспективна изложба с рисунки на участници в предходни издания на конкурса "Тъпан бие, хоро се вие“ вече е подредена в Художествена галерия "Кирил Петров“. Творбите на всички участници са споделени в страницата на конкурса в социалната мрежа Facebook.

Тазгодишното издание на конкурса имаше тематичен фокус "Музикалните инструменти“. Изобразени са над 40 различни инструменти, най-често – народни, защото на чужди езици конкурсът се превежда като "Музиката и танците на моя народ“. В рисунките на децата от България са изобразени традиционните битови инструменти – тъпан, тамбура, гъдулка, кавал, дудук, окарина, гайда. Последният инструмент виждаме и в неговия унгарски и турски вариант. От традиционните инструменти присъства и турската гъдулка – кеменче. Багламата - най-използваният струнен музикален инструмент в Турция, който наподобява на гръцкото бозуки, и зурната също се срещат в рисунките на деца от южната ни съседка. Данка Яникова от Словакия е нарисувала фуяра - традиционен за родината й музикален духов инструмент, представляващ огромна продълговата дървена флейта с три отвора.

Добре познат на децата е акордеонът, както и неговите сродници - хармониката и бандонеонът. От клавирните инструменти популярно се оказва и пианото. По-рядко е рисуван роял. Единственият участник нарисувал триола, на която свири дете уличен музикант, е от гр. Кайзери - Турция и се казва Ахсен Хаят Бичер на 12 г.

Сред рисунките със струнни инструменти впечатляват две арфи, изобразени с неприсъщо за млади художници майсторство от Янюн Мао от Китай (победител във втора възрастова група) и Есрин Нида Кютюк от Турция. Най-обичана от децата е цигулката, следвана от китарата, виолончелото и контрабаса. В отделни рисунки се срещат и лирата и панфлейтата. Латвийските деца са изобразили канкле (специфичен народен инструмент, наричан още хордофон или Балтийския псалтир) и рог, на който свирят овчарите при тях.

Другите духови инструменти, които са изобразили децата са тромпет, саксофон, флейта, кларнет, туба. Учудващо, но красивата форма на валдхорната също е грабнала малките художници, въпреки че е сложна.

Не са забравени и ударните инструменти освен комплект барабани, децата са претворили многократно и тъпанът, който е дал името на конкурса, а също барабан, дайре, тимпан, маракаси, ксилофон, че дори и триангел.

Децата са рисували предимно портрети на музициращи хора и дори на известните арменските композитори Комитас и Саят-Нова (арменски народен поет и певец или както се казва на родния му език - ашух, в превод: трубадур). Много са фигуралните композиции на кръшни хора, включително и самодивски, на инструментални състави, в това число и на Гвардейския духов оркестър. Интересни са натюрмортите, особено абстрактните композиции, сред които се открояват тези на школа "Колорит“ от Плевен. Арменските деца са изпратили и графики в стила на карикатурата, и дори и пейзажи.

Използваните техники са разнообразни. При по-малките преобладават графичните (молив, цветен молив, пастели). Присъстват стърганата графика и линогравюрата, а също и екслибриса. Акварел, темпер и гваш са най-често срещаните живописни техники. Децата са експериментирали и в колаж, керамика, папиемаше и пластика от бяла глина, както и с дигитален принт (компютърна рисунка).