Общински институт "Старинен Пловдив“ отбелязва 55 години от създаването си. По този повод днес, 18 април, ще се състои официалното откриване на късноантична сграда "Ирини“ и отбелязването на третата годишнина на посетителския център на Епископската базилика на Филипопол.

Програма 

– 16.00 – 17.30 ч. Среща-разговор в Епископската базилика на Филипопол

Добре дошли сте да се срещнете с проектанти, проучватели, археолози, реставратори, архитекти и строители, участвали в мащабния проект за проучване, реставрация и експониране на Епископската базилика на Филипопол.

Те ще споделят как седемгодишната реализация на проекта се превърна от мечта в реалност, обединявайки усилията на фондация "Америка за България“, Министерство на културата и Община Пловдив, близо 50 български фирми от Пловдив и страната, експертни екипи в различни направления и стотици доброволци.

Резултатът е един модерен посетителски център и пространство за събития и образователни дейности, който днес разкрива великолепието на късноантичните мозайки на Филипопол пред посетители от цял свят.

– 18.00 ч. – 18.30 Официално откриване на Късноантична сграда "Ирини“ – част от сериен обект "Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, римска провинция Тракия“, вписан в Индикативната листа на Република България в ЮНЕСКО през 2018 г. заедно с Епископската базилика на Филипопол и Малка базилика на Филипопол.

Входът е свободен!

– Късноантична сграда "Ирини“ от Филипопол

Античната улична мрежа с кръстовище и късноантична сграда "Ирини“ – днес експонирани in situ (на място) в т.н. подлез "Археологически“, са открити от археолозите Здравко Каров и Мина Боспачиева при спасителни археологически проучвания през 1983 – 1984 година във връзка с реконструкцията на някогашния бул. "Георги Димитров“ (днес "Цар Борис III Обединител“) и изграждането на колектор и подлезно съоръжение.

След приключване на археологическото проучване на обекта е осъществена мащабна кампания за консервиране на археологическите структури и мозайките, при която представителната част на сграда "Ирини“ е обособена като самостоятелна зала, за да се осигурят необходимите условия за съхранение и експониране на разкритията.

Античните улици – cardo (север – юг) и decumanus (изток – запад), са нивелирани, консервирани и служат за основна артерия на подлеза, а помещенията от античните сгради покрай тях са приспособени са използване като магазини.

В периода 2003 – 2004 г. мозайката е реставрирана и експонирана с финансовата подкрепа на Посланическия фонд за опазване на културно наследство на Държавния департамент на САЩ.