“Драматично ли е развитието на намеренията на СОС да промени превозните документи, чрез които можем да пътуваме в столичния градски транспорт и какво е сега последното, което се случи на заседанието на СОС?" започна разговора Беновска. Дилчев отговори, че драматично е състоянието на системата на транспорта в столицата през последните няколко години, заради ковид кризата, намаляване на пътниците, пълен локдаун, както и заради енергийната криза, която е вдигнала цените на енергоносителите. Той подчерта, че е било предизвикателство да задържат нивото на обслужване и в месеците на ковид да увеличат колите в градския транспорт. Дилчев разказа, че столичният градски транспорт не е успявал да получава необходимите приходи от продажбата на превозни документи по време на ковид и затова се е наложило ЦГМ да изтегли кредит, столична община да се намеси с кредити към търговските дружества, за да може нивото на транспортната услуга да остане същото. Директорът на ЦГМ съобщи, че през последните месеци на 2022 година са успели да изчистят до голяма степен дълговете към дружествата, но и през тази година нещата не изглеждат добре - няма гласуван държавен бюджет, работи се върху числата от миналата година, но се надяват на по-голяма устойчивост, а това зависи от политическата обстановка. Дилчев сподели, че е имало периоди на изключително трудна комуникация с властта, а на моменти отсъстваща. “Слава Богу служебното правителство успя да разбере каква е ситуацията и на базата на това дойде и постановлението на МС, с което допълнително бяхме подпомогнати" каза още той.

Беновска отбеляза, че ЦГМ в началото на годината са въвели с наредба на СОС премахване на картите за една линия и редица изменения в превозните билети. Дилчев обясни, че повече от години се работи в комитета за наблюдение в СОС, който е с представители на всички партии, по тарифната политика. През юли 2022 година наредбата е била приета и резултатите показват, че тя работи така, както е заложено, но за съжаление във всички нови неща има елементи, които трудно се възприемат от част от ползващите услугите. Директорът на ЦГМ обясни, че това е довело до връщането на част от превозните документи, които към 1 януари са били отпаднали. “От 15-ти март в София отново ще могат да бъдат закупувани картите за една линия във вида и цените им преди наредбата - картата за една линия наземен транспорт ще бъде 23 лева, картата за метро е 35 лева. Картата за ученици, студенти, докторанти за една линия наземен транспорт до края на годината ще бъде 6,90 лева" обясни Дилчев." Имаше оплаквания, че МС е обещал да се върнат парите, които са надвзети или неправилно калкулирани - как ще бъдат върнати на тези, които са купили едногодишни карти?" попита Беновска. Дилчев отговори, че всички, които са закупили до датата на влизане в сила на постановлението годишни превозни документи за ученици, студенти и докторанти, ще могат да получат 1 месец допълнително към срока на валидност, но ако преценят, могат на гише на ЦГМ да възстановят разликата в цената - изисква се да се отиде с пластиката.

Беновска пожела да изгледат информационните клипове, които “Беновска пита" и “Радио К2" са създали, за разясняване как се използват новите превозни документи. “Какво отпадна?" попита Беновска. Дилчев отговори, че е отпаднала глобата от 3 лева за валидация на дългосрочен документ, но валидацията остава задължителна за всички останали превозни документи за време. “За 1,60 лв в столичния градски транспорт вече може да пътуваме повече - да се прекачваме в рамките на 30 минути и да завършим пътуването си без да се притесняваме в последното превозно средство, в което се валидираме. За мен и колегите от ЦГМ най-добрата новина е, че хората предпочитат да закупуват дългосрочни абонаментни карти и резултатите са над очакванията. За първите 2 седмица на тази година над 22 000 годишни карти бяха продадени, защото това се оказа най-евтиният, най-удобният и най-изгодният начин за пътуване в Столична община. 365 лева за цяла година. Има възможност и за разсрочено плащане на 3 вноски" каза Дилчев. Той добави, че с една лъжичка повече политическа воля, наредбата е могла да остане във вида, в който е гласувана, защото е била крачка в правилната посока.

“Какво стана с билетите, които се закупуват от ватмана или шофьора?" попита Беновска. Дилчев отговори, че остават на цена 2 лева и въпреки увеличението - продажбите не намаляват. Той обясни, че когато се закупи билет от водач на ценен образец, следва да бъде валидиран, но вече голяма част от линиите в София продават билети от водача на по-различен бон и той не е необходимо да бъде валидиран.

“Перспективите пред столичния градски транспорт не са леки, но работата в транспорта не спира. Не спира обновяване на парка - предстои 70 нови превозни средства, електробуси, трамваи да влязат в София, предстои стартирането на услугата за довеждащ транспорт в два квартала на столицата. Там където няма възможност за редовни линии и автобуси, малки превозни средства ще минават през улиците на квартала. Ще има изработено приложение и който желае, ще може да използва тази услуга" разясни Дилчев. Той добави, че продължава разширяването на метрото и е видно, че столичният градски транспорт се развива в правилна посока и бавно и постоянно пътниците се връщат в него. Дилчев изрази своята надежда наредбите да са в крак с модернизирането на транспорта и да не се забравя, че е трудно да се работят всички тези инвестиции, когато цените на превозните документи са от 2008 година.