Замърсяването на околната среда с фасовете от цигарите се превръща в глобален проблем.  Това съобщи за Радио "Фокус“ – Варна Диляна Якова, мениджър "Регулации и устойчиво развитие“ във "Филип Морис“ – България. Тя добави, че преди няколко години Европейската комисия е инициирала изследване на всички морски ивици в ЕС и класира 10-те най-често срещани отпадъци по плажовете.

"За съжаление, но и очаквано - цигарените фасове са най-често срещаните отпадъци по плажовете. Това ни провокира да започнем кампания, с която целим да насърчим хората да изхвърлят фасовете си на определените за това места. Кампанията се казва "Промени картинката“ и в рамките на инициативата сме поставили множество указателни табели за вредата от това да изхвърляме фасовете си по земята, на плажа и въобще на всякакви места, освен определените такива.

Предвиждат се и почиствания в различни райони на България. Наясно сме, че няма да стане бързо, но се надяваме с времето хората да разберат, каква вреда нанасят и да започнат да ги изхвърлят на необходимите за целта места“, коментира още Якова.

Тя допълни, че едни от най-често неправилно изхвърляните отпадъци в световен мащаб са цигарените филтри. Взети поотделно, те могат да изглеждат незначителни, но събрани заедно се превръщат в един от най-големите замърсители за околната среда. Разграждането на всеки един фас може да отнеме от 3 месеца до 15 години.

От какво е направен цигареният филтър?

Много пушачи не са наясно с екологичните последствия от неправилното изхвърляне на цигарени фасове в околната среда. Филтрите съдържат целулозен ацетат , който е вид биопластмаса.

Въпреки че в тях се съдържат остатъчни вредни вещества от дима сред горенето, те са в толкова малки количества, че не оказват негативно въздействие върху природата. Проблемът със замърсяването на природата се крие, обаче, в материала, от който те са направени, и в генерирането на огромно количество отпадъци, изхвърлени неправилно в околната среда.

"И въпреки, че филтрите на тютюневите изделия не са направени от пластмаса от петролни продукти, фактът, че 30% от всички цигарени угарки се изхвърлят неправилно, т.е. попадат в околната среда, означава, че замърсяването е в огромни мащаби и много бързи темпове“, коментира още Диляна Якова.

И малко статистика: 1 от всеки 4-ма пушачи хвърлят фасовете си на земята, защото смятат, че това е нормален начин за изхвърлянето им.

Само 13% от пушачите в световен мащаб знаят, че филтрите на цигарите са изработени от биопластмаса, а 75% смятат, че са изработени от хартия или памук.

В световен мащаб пък всяка година 2% от 32-та милиона тона неправилно изхвърлени пластмасови отпадъци, са цигарените фасове, а това са цели 640 000 тона.

Според специалистите ако замърсяването с цигарени фасове продължи със същите темпове, в следващите 10 години в океаните ще има повече фасове, отколкото риби.

 

Десислава ВАСИЛЕВА