Традиционен детски конкурс – изложба "Баба Марта бързала, мартенички вързала" - 2023 година организират Община Стара Загора и Център за подкрепа за личностно развитие (ЦПРЛ) град Стара Загора, предаде репортер на "Фокус". Той е по повод 1 март, когато почитаме един от най-красивите български обичаи с хилядолетна традиция. Закичвайки се с мартенички, прадедите ни са изразявали волята си за добруване, здраве и берекет. Нека продължим и спазим българската традиция, символ на надеждата. "Каним възпитаници на образователни и други институции да се включат в традиционния общински конкурс.“, казват организаторите.

В конкурса за мартеница могат да участват деца от детски градини, подготвителни групи, читалища и ученици от първи до седми клас на училищата и социалните заведения.

Участниците ще бъдат оценявани в три възрастови групи: І група – детски градини и подготвителни групи; ІІ група – ученици от първи – четвърти клас; ІІІ група – ученици от пети – седми клас.

Мартениците от колективните участия, трябва задължително да са аранжирани на картонени табла. Произведения участващи в конкурса не се връщат. Конкурсът е с колективно и индивидуално участие. Срокът за предаване на мартениците е 20.02.2023 година /понеделник/ в сградата на ЦПЛР ул. "Захарий Княжески" №71 ет.3

На 28 февруари от 14.30 часа конкурсът - изложба ще бъде открит официално и  отличените деца и институции, ще могат да  получат своите грамоти и награди в ЦПЛР – Стара Загора, ул. "Захарий Княжески" №71 ет.3. На 1 март наградените творби ще бъдат изложени в парк "Пети октомври" и ще участват в общинска проява посветена на първи март.

Рени АТАНАСОВА