И тази година десетки ентусиасти – предимно млади мъже, се включиха в хорото на калоферци за изваждането на кръста на Богоявление, съобщи за Агенция "Фокус" кметът на Калофер Румен Стоянов. С българския трибагреник в ръце, тъпани и гайди, точно в 8 часа мъжете навлязоха във водите на река Тунджа, а след това кръстът бе изваден. Традиционно ритуалът се извършва до Черковския мост в Калофер. След "спасяването" на кръста, той бе даден на най-малкия участник в мъжкото хоро. 

Преди това всички участници бяха благословени от отец Димитрий от църквата "Свети Архангел“.

Подготовката започна от предния ден и нощ с червено греяно вино и ракия в кметската механа за "отскок“.

Кметът Румен Стоянов е доволен от организацията на хорото и тази година. В него се включиха и пет.шест деца, така че аз лично подадох кръста на всяко от децата, за да го хванат за здраве. Накрая той бе предаден на най.малкия участник в ритуала - Теодор, който е само на 1 година и 9 месеца, каза Румен Стоянов. 

В Калофер днес се отбелязва и годишнината от рождението на Христо Ботев. Очаква се всеки момент в града на Ботев да пристигне вицепрезидентът Илияна Йотова, както и представител на Министерството на културата. 

Отбелязването на годишнината започва в 11.30 часа.

И тази година градчето и околностите му са пълни с туристи, които искат да наблюдават традицията и да присъстват на честванията посветени на Христо Ботев, каза още кметът.