Народни представители от "БСП за България" участваха в Пловдив в протеста в защита на паметника Альоша. "Това, което се случи в София (б.а. - с нарязването на паметника на Съветската армия) не бива да се повтаря в Пловдив и в нито един град и община в България" - заяви от името на всички депутати Иван Ченчев, предаде репортер на "Фокус".

"Смятаме, че Альоша трябва да остане там, където е. Всеки един монумент иска да ни каже нещо. Ние искаме да кажем на общинските съветници в Пловдив: бдете, както е казал поетът, не правете такива резки движения, тъй като всички сме българи, всеки от нас има различни предпочитания, което е съвсем нормално, но историята не бива да се пренаписва и всякакъв опит да се пренаписва историята ще срещне съответния отпор от всеки един представител на "БСП за България" - каза Ченчев.

На въпрос какви действия ще предприемат, ако има решение за демонтиране и преместване на Альоша, той отговори: "Всичко, което ни позволява законът. Със съответните протести, ако трябва на територията на цялата страна, тъй като чуваме и за други подобни опасности в страната".

Важно е в паметта ни да остане всичко онова, което се е случило преди нас, подчерта Ченчев. 

Обяви, че референдуми трябва да се провеждат, но от БСП смятат, че допитване до гражданите е последното нещо, което трябва да се случи във връзка с Альоша. 

"Паметниците са паметници не за да бъдат бутани, а да ни напомнят" - каза още депутатът.