Непълен и неясен обвинителен акт спъна процеса срещу Николай Христов от село Рогош, който е обвинен за смъртта на своя чичо Енчо Манолов и синовете му Стефан и Веселин, предаде репортер на "Фокус".

В началото на разпоредителното заседание роднините на пострадалите входираха молби пред съда, с които желаят да бъдат конституирани като частни обвинители и граждански ищци в бъдещия процес.

Общият размер на обезщетенията възлизат над 2 милиона 350 хиляди лева за не имуществени вреди. Обратът в разпоредителното заседание дойде от защитника на Христов. 

Адвокат Стоичков обясни пред присъстващите какво всъщност трябва да присъства в един обвинителен акт.

"Следва да бъдат разказани данните от фактическа страна - какво е станало на конкретната дата, каква е била причината, какви са били взаимоотношенията между участващите в конфликта, довел до стрелбата".

"Генезисът на проблема се крие назад преди 10 години от предхождащо престъпление от единия спрямо бащата. Спорът е за наследствената къща".

По думите му едно убийство може да бъде квалифицирано по различни текстове в закона. Адвокат Стоичков каза още, че в останалите страници на обвинителният акт прокуратурата е толерирала показанията на част от свидетелките.

"Има 14 души свидетели по до съдебното, а анализът е само на тези три свидетелки."

Защитникът допълни, че има противоречие как точно е бил нападнат Христов.

"В едната ситуация е нападнат с тояга от участниците, по-нататък се приема, че е бил нападнат и с метален прът."

Съдия Нина Кузманова прие направените от защитата искания.

"Липсват факти за отношенията между участниците в конфликта, така че да могат да се направят изводи какви са причините за инцидента."

Тя допълни, че е посочено в каква поредност "падат" пострадалите, но няма яснота колко изстрела са произведени и всички ли са били насочени към тях.

Съдът отхвърли гражданските искове на роднините под претекст, че ще се затрудни наказателния процес, защото ще е нужно допълнително събиране на доказателствата.