За трета поредна година в Кюстендил се проведе Празник на православния дух и традиция, предаде репортер на "Фокус“. Центърът на града под "Хисарлъка“ се изпълни с детски гласове и усмивки. Десетки деца от училищата в Кюстендил и от детските градини бяха участници в организираното събитие. Сред официалните гости бяха областният управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски, зам.-кметът на Община Кюстендил Кристиян Иванчов, председателят на читалище "Братство“ Иван Андонов, представители на Регионално управление на образованието.

Началото на православния детски празник бе дадено с тържествен водосвет и молитва за здраве, мир и преуспяване на учители, ученици и родители. Той беше отслужен от иконом Светослав Григоров, предстоятел на храм "Свето Успение Богородично“ – Кюстендил. "Ние сме отново тук, заедно с нашите деца. За да бъдем всички в едно, в този прекрасен празник – Празникът на православния дух и традиция. За да можем всички в едно, в Христовата любов, да отбележим този празник на доброто“, каза отецът.

В творческите работилници децата разговаряха за добродетелите, изработваха картички на православна тематика и участваха с тях в празнична лития, която се проведе след програмата.

Тазгодишният празник беше посветен на Свети Патриарх Евтимий Търновски. "Тук се опитваме да съберем децата около православния дух и традициите. Да ги запознаем с някои от българските светии. Всяка година в тези деца да остава по една частица от православното ни наследство. Стараем се децата да получат знания, които да събудят в тях желанието им да се запознават и занапред с вярата и с традициите“, каза Надежда Панайотова, водещ на празничната програма.

В края на празника, под звуците на химна на Република България беше изнесено българското знаме, а след това участниците в празника се включиха в лития. Празникът завърши с обща молитва "Отче наш" и гълъби, които бяха пуснати в небето над Кюстендил.