За трета поредна година в Кюстендил ще се случи Празник на православния дух и традиция. Това съобщи за "Фокус“ Негово Преосвещенство Велбъждският епископ Исаак – втори викарий на Софийския митрополит и архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. Празникът ще започне от 10.00 часа на сцената на площад "Велбъжд“.

Той се организира от Софийска света митрополия, Архиерейско наместничество – Кюстендил, с подкрепата на Община Кюстендил, Регионалната библиотека и читалище "Братство“. Събитието е с благословението на Негово Високопреосвещенство Врачанският митрополит Григорий – Наместник-председател на Светия Синод и Наместник на овдовелия Софийски епархийски престол. Ежегодно в празника се включват деца от кюстендилските училища и от детските градини.

"Това е празник, посветен на вярата, православния дух и на традициите. В края на учебната година децата да се съберат заедно. С различни мероприятия да отбележат този духовен празник“, каза епископ Исаак.

Велбъждският епископ посочи, че тази година празникът е посветен на българския покровител – Свети патриарх Евтимий Търновски, последният български патриарх и духовен водач на българския народ до падането под османско иго.

Празникът ще бъде открит с тържествен молебен, след което ще се представи театрално-музикална програма. Предвидени са творчески работилници и детски спортни игри, организирани от Асоциация за развитие на българския спорт (АРБС).

Около 12.00 часа на площад "Велбъжд“ под звуците на химна на Република България ще бъде изнесено българското знаме, след което ще бъде извършена лития от присъстващите духовници, представители на институциите, деца, граждани и гости. В празничното мероприятие ще участва и професионалния духов оркестър при община Кюстендил.