Децата от 4-та група от ДГ "Марица“ отбелязаха националния празник 3-ти март с патриотично тържество под надслов "Урок по родолюбие".

Богатата музикална програма включваше песните: "Знамето ни е трицветно“, "Обичам България“, "Високи сини планини“, "Стани, стани юнак балкански“, "Кой уши байряка“, "Тих бял Дунав“, както и танца "Корабът Радецки“.

Част от децата обясниха символиката на българския трибагреник и герба, посочиха къде е най-високият връх в България, местоположението на град Пловдив, коя река минава над него, гледайки изображения от мултимедията.

Други малчугани участваха в драматизация-за създаването на България от траки, славяни и прабългари, разпознаха великите ханове –Аспарух, Крум и Омуртаг. Цитираха стихове за братята Кирил и Методий и за създаването на славянската азбука. Посочиха славните български царе-Симеон и Иван Асен II и обясниха за падането на България под османско владичество.Претвориха борбата за свободата на България и разказаха за големите имена от този исторически период-Бенковски, Раковски, Райна Княгиня, Левски и Ботев.Накрая тържеството завърши с клетва героите да не предават Родината.Прозвуча и химнът на Република България.

"Поздравявам децата за прекрасното тържество, което ни изнесоха.А преподавателите и директора на ДГ "Марица“ Надежда Дервенска адмирирам за това, че работят упорито и обогатяват децата с нови знания за историята на България.Нека помним видните личности, допринесли за славата, Освобождението, науката и културата на Родината, особено на дати като 3-ти март“ , каза кметът на район "Северен“ Стоян Алексиев, който бе гост на тържеството.

На събитието присъства и секретарят на район "Северен“ Стайко Танев.