Деца от малцинствата са актьори в пътуващ Фестивал "Моят свят е и твой" с пърформативен спектакъл "Аз съм - Аз мога" Тези дни те го представиха пред ученици, учители и гости в Народно читалище "Зора 1894 г." в град Шабла, научи Varna24.bg.

Първото издание на фестивала се проведе в Синдел на 15 септември пред цялото село и гости от село Аврен, град Девня и Варна. Показани бяха поетично-музикален пърформанс по стихове на Недялко Йорданов в изпълнение на ученици от 8-и до 10-и клас, сценични модерни адаптации на приказките Пепеляшка и Дядо вади ряпа на малките ученици от 3 и 4 клас, много народни песни и танци и испански модерни танци.

Над 200 човека присъстваха на пътуващият фестивал, включително експертите като д-р Ива Панева (режисьор и актриса), Петър Петров (фотография и аудио-визуални изкуства).

Домакините от Шабла се включиха с поздрав от изпълнения на състава по народни танци и мажоретния състав. 

Проектът "Културният свят достига до всички" се реализира от Сдружение "Наш Свят" (февруари 2023 - февруари 2024 г.), осъщесвен по програма, финансирана от от Европейското икономическо пространство и Министерство на културата на България. Партньор по проекта е СУ "Св. св. Кирил и Методий" в село Синдел, където преобладават ученици от ромското малцинство. Проектът на Сдружение "Наш свят" представя интердисциплинарен подход за информиране широката общественост за културата и изкуството на етническите малцинства с фокус роми от Североизточна България.

Проектните дейности включват сформиране на 5 ателиета в СУ "Св. св. Свети Кирил и Методий" в село Синдел по театрално майсторство, ораторско изкуство и поезия, музика и сценични танци, изработка на костюми, декор и приложни изкуства, фотография. Всяко ателие работи с експерт по съответното изкуство и учител обучител от училището.

Предстои провеждането на практическа конференция на тема "Идентичност и публики: културният свят достига до всички" във Фестивалния и конгресе център във Варна, в която за участие ще бъдат поканени изявени културни дейци и университетски преподаватели в областта на културата. Ще бъде издаде сборник с техни доклади по темата.