Заместник-кметът на Пловдив по образование Стефан Стоянов отговори на няколко журналистически въпроса след тържественото откриване на ремонтираната сграда на Търговската гимназия, предаде репортер на Plovdiv24.bg

Той каза, че са готови проекти за над 30 милиона лева, свързани с разширяване на сгради в образователната система.

През октомври ще започне второто голямото национално финансиране за над 500 милиона. По думите му, икономиката върви нагоре, а държавата има средства. 

"Крайно време е да приключим със санирането и основните ремонти."

Стефанов обяви, че скоро ще стартират 4 нови проекта по плана за възстановяване и са в процес да бъде спечелен още един.

Облагородените училища ще бъдат ОУ "Елин Пелин", ОУ "Екзарх Антим Първи", СУ "Пейо Яворов" и НУ "Климент Охридски". Там ще се инвестира в качествени санитарни възли, асансьори и разширение на кабинетите.

Стоянов подчерта, че следващите две години са изключително важни при кандидатстване и финансиране на проектите от европейско и национално ниво.

Новостта е, че вече градовете са в конкурента среда и се съревновават помежду си. 

Той уточни, че 95 процента от детските градини са приключили с основните ремонти, а са готови 60 процента от общинските училища. До момента само в 15 сгради не е започнал такъв процес.

За финал той сподели, че се мисли повече за хибридни модели, които да направят процеса на обучение по-прагматичен.

Повече можете да видите долу във видеото.