Преди големия християнски празник Възкресение Христово служители на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението“ - Кюстендил, провериха храмовете в областта, съобщиха за "Фокус“ от Областна дирекция на МВР – Кюстендил. Проверки са направени в 22 черкви и в 3 манастира. Проверени са и 7 хотела, където се очакват гости за Великден. Във връзка с проверките са направени предписания за спазване на правилата за пожарна безопасност.

Християнският празник е свързан с палене и пренасяне на горящи свещи, а това повишава риска от възникване на пожари и инциденти. За да не се помрачава празникът огнеборците съветват хората да спазват най-елементарни правила, да бъдат бдителни, за да не се причиняват пожари. Дадени са указания на черковните служители за ограничаване на предпоставките за възникването им и да са лесно достъпни евакуационните изходи, ако има необходимост.

На 16 срещу 17 април е осигурено дежурство от служители на противопожарните служби в районите на всички православни храмове, където се отслужват празнични литургии за Възкресение.

Венцеслав ИЛЧЕВ