Днес се навършват 10 години от най-голямото бедствие, споходило Варна от началото на века. На 19 юни 2014 година в квартал "Аспарухово" загинаха 13 души.

Всичко започна като нищо не предвещаваща трагедията лятна буря. Към 17:30 ч. се смрачи, чуваха се гръмотевици. Светкавици раздираха небето. Заваля. След 18 часа дъждът се превърна в порой. След 19 часа за броени минути голяма част от варненския квартал се оказа под вода.

Огромни вълни, тръгнали по двете дерета, предизвикаха бедствие, което никой никога до тогава не бе виждал. Повлякоха коли, рушнаха къщи, отнесоха имущество. Много хора останаха блокирани в домовете и автомобилите си. Последваха тежки седмици на възстановяване, на издирване на оцелели, в очакване на помощ и обезщетения. Хиляди доброволци се стекоха от цялата страна.

Според справка за деня на Националния институт по метеорология и хидрология, само за половин час тогава – от 18:30 часа до 19 часа, интензивността на падналите валежи на един квадратен метър е била 138,8 литра.

Припомняме, че в края на август 2018 г., Апелативният съд във Варна прие, че основната причина за настъпилото водно бедствие е екстремността на природното събитие от 19 юни 2014 г. Факторите свлачища, битови и строителни отпадъци, изградени постройки по протежението на дерето и в него не са основната причина за драстичния размер на нанесените щети на инфраструктурата и домовете, както и за смъртта на 13 загинали.

Днес само снимките напомнят за онзи страшен ден!