Бургаският апелативен съд потвърди днес най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“, взета спрямо непълнолетния Мишо А., обвинен в убийство на македонеца Игор.

Мишо , който е на 14 години и е ученик, е привлечен като обвиняем за това, че за времето от 17.00 ч. на 22 април до 11 часа на 27 април 2023 г. в  Слънчев бряг на открито между ресторант "Бъчвата“ и "Авеню Делукс хотел“  е умишлено умъртвил 49-годишния Игор.

Въззивната инстанция намери жалбата на защитника на Мишо срещу наложения постоянен арест за неоснователна и потвърди определението на Окръжен съд – Бургас  като обосновано и законосъобразно.

Според апелативните съдии събраните доказателства по делото са анализирани правилно и е изведено разумното предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението и за реална опасност да се укрие, както и да извърши друго престъпление, ако е с различна мярка за процесуална принуда.

"Към настоящия момент задържането под стража е най-подходящата мярка, която в пълна степен може да спомогне за постигане на целите по чл.57 от НПК, а инкриминираното деяние, по своите фактически и юридически характеристики, отговаря на критериите за "изключителен случай“, по смисъла на чл.386, ал.2 НПК.

Съдът намира определянето на най-тежката мярка за неотклонение за допустимо и обществено-юридически оправдано", съобщиха от Апелативен съд – Бургас.

Определението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.