За 30-та поредна година Босилеград се превръща във великденската детска столица на Балканите. Това каза пред "Фокус“ главният организатор на фестивала Александър Димитров. Великденският фестивал в Босилеград чества своята 30-та годишнина.  За 30-ти пореден път босилеградчани отварят вратите и сърцата си за да посрещнат гости от близо и далеч, малки и големи в най светлите дни от годината.

Босилеград е писаното яйце на Балканите, събиращо под шарената си черупка надеждата, вярата и любовта. Началото на тазгодишния фестивал ще бъде дадено днес от 12.00 часа с великденска работилница за писни яйца с восъчна техника на Историческия музей от Етрополе. Майсторите ще демонстрират различни методи, свързани с изработването на декоративни сувенирни яйца.  Същия ден, от 18.00 часа, програмата продължава с откриване на фотодокументална изложба "Кюстендилска акция за спасяване на българските евреи".

От петък до понеделник предстоят няколко фестивални дни, в които босилеградчани и гостите на Босилеград ще могат да се докоснат до много разнообразна и качествена културно-забавна програма. На 16 април в двора на училището ще се състои официалното откриване на юбилейния фестивал. След откриването предстои най-чаканото и обично от всички деца, участници на фестивала състезание за най-здраво великденско яйце, което ще се проведе на четири открити сцени в двора на училището.

В понеделник ще станат ясни победителите в трите конкурса за най-здраво, най-красиво и най-оригинално великденско яйце. Финала на фестивала и юбилейното награждаване ще се състои от 11.00 часа часа в голямата зала на културния дом в Босилеград. В програмата са включени и кукери. На 18 април гостите на фестивала ще направят екскурзия до Рилски манастир.

Венцеслав ИЛЧЕВ