На Никулден за име ще почерпят общо 4812 души в Стара Загора. Това сочи справката на Дирекция "Гражданско състояние“ на Общинска администрация, предаде репортер на "Фокус". 2256 старозагорци се казват Николай, 625 души носят съкратения вариант на едно от най-популярните имена у нас – Кольо, а Колю и Коля съответно 5 и 2. 631 господа с име Никола, 7 с име Нино и 11 с Нико, също празнуват на днешния 6 декември.

Дамите, които ще приемат поздрави по повод имения си ден с име Николина са 303, а с Николинка – 145. 388 са носителките на все по-популярното име Никол. Сред имениците са и 136 старозагорки с име Николета, 10 с име Ненка, 263 - Нина и 30 - Нелина.

Според народните вярвания "Варвара вари, Сава пече, а Никола гости гощава“. Никулден заема важно място в българския календар и е един от големите православни празници. Посветен е на Свети Николай Мирликийски, считан за покровител на моряците, пътешествениците, банкерите и търговците. Народните вярвания сочат, че когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Това е и причината в този ден лодките и корабите да не плават в открито море. Народната традиция повелява да се сервират рибни ястия.