Близо 50 секции във Варненска област са имали проблеми с машините за гласуване. 10 от тях изобщо не могли да тръгнат в началото на изборния ден. Това стана ясно от думите на председателя на РИК-Варна Велин Жеков, предаде репортер на "Фокус".

При останалите - около 40 секции в областта, проблемите са почти едни и същи - или машината не пуснала разпечатка, или разпечатката е била без информация по нея, или информацията е била частична, допълни председателя на РИК.

Техници на фирмата, доставчик на машините, са проверявали сигналите, но проблемите оставали. За това се преминало към гласуване с хартиени бюлетини, но след съставяне на протокол.

Към момента не е ясно къде е проблема - или в хартията, или в принтера или в друго нещо по самото устройство.

Имало и куриозен случай - при проблем с машина един гласоподавател искал три пъти да повтори своя вот, защото желаел само с машина да упражни правото си на вот, независимо че е бил приканен да го направи с хартиена бюлетина.

На въпрос на "Фокус", касаещ други сигнали, председателят на РИК обясни, че имало оплаквания от параваните - били високи. Имало и случай на лице, което да придружи няколко избиратели, а това не е позволено.

Към 11 часа днес избирателната активност във Варненска област е 8,8 процента или малко повече от 35 500 души, които са посетили секционните избирателни комисии.

В най-голямата община в областта - Варна, гласували към 11 часа са около 22 000 души, или 7,45 % от имащите право на вот за тези избори. Процентното съотношение и почти същото спрямо предходни избори.