Над 29 000 са подадените в НАП Варна декларации по чл. 50 от ЗДФФЛ от началото на кампанията за деклариране на доходи, получени през 2022 г. От тях 4 615 са формулярите, обработени в салона за обслужване на клиенти в морската столица, 606 души са избрали услугите на лицензиран пощенски оператор, а останалите са подадени онлайн. Това съобшиха от НАП-Варна за "Фокус".

Близо 23 000 лица са ползвали отстъпката от 5% за ранно онлайн деклариране и плащане. За да я получат, гражданите трябваше да подадат декларацията си по електронен път и да платят до 31 март данъка за довнасяне, намален с отстъпката, както и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения.

От НАП в морската столица съобщават, че подадените документи с право на данъчни облекчения се обработват и разглеждат приоритетно. Най-често възстановените суми са за деца под 18-годишна възраст, а възстановеният данък от различните данъчни облекчения по декларации по чл. 50 от ЗДДФЛ от началото на годината досега е близо 6 млн. лева.

Декларирането и плащането на задълженията става най-бързо и лесно чрез Портала за е-услуги на НАП, достъпен с персонален идентификационен код /ПИК/ или електронен подпис /КЕП/. От началото на март на сайта на Агенцията е активна и е-услугата за достъп до предварително попълнената данъчна декларация за облагане на доходите на физически лица, получени от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, някои доходи от наем, получени суми от наложени платежи от продажби в Интернет, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, информация за прехвърляне на превозно средство и др.

Тази година данъчната кампания за деклариране на доходите на физически лица, получени през 2022 г., приключва на 2 май, тъй като 30 април е почивен ден.      

Допълнителна информация за данъчните и осигурителните изисквания може да се получи в сайта на НАП и на телефоните на Информационния център на НАП: 02/9859 6801 или 0700 18 700 на цена, според тарифите на съответния оператор.