Близо 120 деца участваха в месечната музейна работилница в Кюстендил. Това съобщиха за "Фокус“ от Регионален исторически музей "Академик Йордан Иванов“. В тридневната специализирана работилница са участвали деца на възраст от 5 до 12 години.

След двегодишно прекъсване, поради разпространението на Covid-19 и невъзможността за провеждане на редовните ноемврийски занимания, образователната музейна дейност отново е предложила на своите участници изработване на цървули и запознаване със занаята с помощта на печатни и дигитални учебни помагала.

Децата са се запознали с един от най-старите занаяти, практикувани по бължарските земи. Още в дълбока древност кожата на животни, уловени по време на лов, се обработва и се използва за направа на облекло и обувки. От каменната епоха до нас са достигнали различни предмети, използвани за изработването им като костени игли и шила, както и костени и каменни гладилки. Такива предмети отпреди осем хиляди години могат да бъдат видени в археологическата експозиция на музея, а от по-късен период присъства и друг вид инструмент, използван в опинчарството – объл нож за рязане на кожа. 

Венцеслав ИЛЧЕВ