Благотворителен концерт "Кралиците на белкантото" в Държавен културен институт-Културен център "Двореца" в Балчик подпомага реставрацията на раннохристиянската базилика "Св. Николай Чудотворец" в град Ракитово, предаде репортер на Радио "Фокус" - Добрич

Фондация "Николица“ и ДКИ-КЦ "Двореца“ са обединили усилия в една кауза, свързана с реставрацията и консервацията на религиозния храм - една от най-големите и внушителни раннохристиянски църкви на Балканския полуостров. Намира се в местността "Николица“. Там през 1923 година по съновидение на местен жител построяват малък параклис "Св. Николай Чудотворец“, чиито стени лягат върху зидовете на древен християнски храм. През лятото на 1962 г. се разкриват останките на голяма трикорабна базилика, която според археологическите проучвания, се датира от IV-VI век. По план базиликата е трикорабна с голям трансепт (допълнителен кораб) и три абсиди. 

Концертът е на 18 септември - неделя, от 18:30 ч., с участието на Марена Балинова - сопран и проф. Петер Райхл - клавир. В програмата са включени произведения на Хендел, Росини, Доницети, Верди и Римски Корсаков. Входът е под формата на дарение. 

Марена Балинова учи едновременно във Виенската музикална академия и Виенската консерватория. Владее до съвършенство стила белканто, а житейският й път и дарба я отвеждат сред най-престижните международни конкурси, участва като победител в редица майсторски класове. Участвала е като организатор и солист в редица благотворителни концерти, сред които за ООН под патронажа на Кофи Анан и бившия австрийски президент Томас Клестил. Със събраните средства са построени болница за родилки в Сараево и детска болница в Етиопия.

Проф.д-р.Петер Райхл е многопластов музикант-виртуоз на пиано. Роден е в град Пахенхайм, Германия. От ранно детство се занимава с музика. Свири превъзходно на цигулка, виолончело и орган. Интересите му и професионални постижения са разнопосочни. Завършва физика, математика и философия в Мюнхен и Кеймбридж. Професор е по кооперативни системи във Виенски университет и е автор на множество публикации, намерили своето място в най-големите научни издателства в света.

Жулиета НИКОЛОВА