Свещеният благодатен огън, запален по свръхестествен начин в храм "Възкресение Христово", издигнат на Божи гроб в Йерусалим, ще пристигне в Пловдив около 21,00-22,00 часа. Небесният огън ще бъде посрещнат от Негово Високопреосвещенство пловдивския митрополит Николай в църквата "Св. вмчца Марина", предаде репортер на "Фокус".

По традиция, в храма ще се проведе кратък ритуал, след което митрополит Николай ще раздаде Благодатния огън. Архиерейските наместници от духовните околии в Пловдивската епархия ще получат от свещения дар и ще го раздадат на всички храмове. 

След двегодишно прекъсване, отново българска църковна делегация ще донесе от Йерусалим Благодатния огън за Великден. Това ще се случи на Велика събота, 15 април. Българската църковна делегация ще се води от Старозагорския митрополит Киприан. Нашите пратеници ще присъстват на богослужението в храма "Възкресение Христово" в Йерусалим, където над гроба на Иисус Христос всяка година от небето се спуска Благодатният огън, наричан още Свещен или Небесен. На Велика събота вярващи от цял свят пристигат в Йерусалим, за да станат свидетели на чудото.  

Българската църковна делегация заминава за Тел Авив рано сутринта на 15 април с правителствения самолет. След това ще пътуват около час до Йерусалим, където заедно с църковните делегации от другите държави ще изчакат слизането на Благодатния огън. Планирано е правителственият самолет да излети обратно най-късно в 18 ч., за да може да пристигнат на летище София около 20,00 ч. На  правителствения терминал ще чакат духовници от епархиите в страната, за да вземат частица от Благодатния огън и да го занесат на вечерното богослужение в храмовете за Великден.

Благодатният огън се запалва всяка година за Възкресение Христово в едноименния храм, построен на Божи гроб в Йерусалим. Православните християни твърдят, че това запалване става по свръхестествен начин. Този огън в първите минути има уникалното свойство да не излъчва топлина и да не изгаря. Единственият случай, за който се твърди, че Свещеният огън не е слязъл в пределите на храма, а извън него, бил през 1579 г. 

Тази година израелската полиция обяви, че ще ограничи броя хора, които могат да присъстват на най-важния за християните ритуал - слизането на Благодатния огън. Органите на реда смятат да допуснат в храма само 1800 души, а други 1200 да наблюдават отвън. Гръцката и арменската патриаршия заявиха, че няма да се съобразят с ограничението. Изтъкват, че досега са присъствали до 10 000 богомолци и не е имало никакви инциденти. Местната християнска общност твърди, че властите се опитват да ограничават техните права и свободи.

У нас пък на Велики четвъртък се боядисват червени яйца за Възкресение.