Образованието и пазарът на труда са тема, която ни вълнува през последните 10 години особено много и полагаме сериозни усилия в тази посока. За съжаление напоследък кадрите, нужни за индустрията на България, като че ли не са много важни, каза в интервю за предаването "Точно днес" на БНР инж. Пламен Панчев, създател и изпълнителен директор на Тракия икономическа зона. 

Поводът е изпратено писмо на АИКБ до образователното министерство, в което работодателската организация настоява предложеният проект за утвърждаване броя на приеманите за обучение студенти и докторанти във висшите училища и научни организации през следващата година да не бъде одобрен. Според тях модерните специалности изместват тези, от които бизнесът има реална нужда за задоволяване потребностите си от работна ръка. 

Според анализа на АИКБ психологията ще бъде увеличена с 44 %, обществените комуникации - с 23 %, икономиката - с близо 13 % и др.

Инж. Панчев подчерта, че учениците с технически умения намират по-добра реализация в живота.

"През последните години нашите учебни заведения, благодарение на по-добрата работа с бизнеса, успяват да дадат квалифицирани кадри, необходими за индустрията. Голяма част от хората с друго образование в крайна сметка, след 3-4 години, пак стигат до тук. Това не е само мое мнение, а на повече от 100 компании. Затова настояваме за повече технически специалности, които да се изучават в университетите", коментира той.

По думите му, България има нужда от повече специалисти в областта на механиката, електрониката, електротехниката, пневматиката.

"И в Пловдив има къде младите хора да получат такава квалификация във вузовете. Добре работим и с Техническия университет, и с УХТ, Селскостопанската академия, които са необходими на бизнеса", смята инж. Панчев. 

Бизнесът настоява да се увеличи приемът в техническите специалности в университетите, защото после реализацията на младите е ясна и лесна. Това е добре и за индустрията, и за младите хора, категоричен е той.