Новостроящ се завод за автомобилни части се очаква да даде над 100 работни места в област Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

По-рано днес на официална церемония бе връчен сертификат клас "А" по реда на закона за насърчаване на инвестициите на компанията ЗИЕС ЮРЪП ЕООД.

Фирмата е поредният инвеститор в Тракия икономическа зона, която е най-големият индустриален парк в Източна Европа

Зам.-министърът на иновациите и растежа Красимир Якимов определи инвестицията, като сериозна стъпка в развитието на българо-китайските отношения. Инвестицията, която е на стойност близо 19 милиона лева, продължава да утвърждава Пловдив, като притегателен център за чуждестранни капиталовложения.

През миналата година министерството на иновациите е сертифицирало 4 проекта в района на Пловдив. Стойността им е била 135 милиона и са разкрити над 330 работни места.

"Това е първата площадка, която откриваме в Европа. След построяването на първата сграда ще започне и втория етап на инвестицията ни и ще има още работни места..", сподели инвеститора.

Адвокатът му допълни, че сега на база получения сертификат държавата трябва да изгради пътната инфраструктура, която да помага да преминават производителните стоки.

"Успешен модел e, когато държавата подкрепя бизнес с производство и работна ръка."

Представителят на посолството Дай Цинли също уточни, че днес е важен ден за бизнеса между Китай и България.

Тя разказа, че китайските компании до момента са имали успешни инвестиции в селскостопанския сектор в област Пловдив, а това е първата в индустрията. 

Кметът на Община "Марица" Димитър Иванов пък даде и своето обещание.

"Дай Боже като дойдем да решем лентата на този завод. Тази инфраструктура също ще бъде изградена."

В бъдещият завод ще бъдат изготвяни алуминиеви части за "Тесла" и "Волво".

Застроената площ ще бъде 10 000 кв.м и се очаква до края на 2024 г. да е завършен. Компанията ще отговаря на всички екологични изисквания на района. 

Очаква се през лятото на 2025 година да стартира и вторият етап на строителството.