Бившият областен управител на Варна Благомир Коцев се запозна с проблемите в "Пчелина", научи "Фокус". Припомняме, че в селищното образование във Варна назря народно недоволство. Живеещите там излязоха на протест срещу липсата на организация и пълното отсъствие на информация по отношение на големия ВиК проект, част от който се реализира там.

Хората разказват, че редовно нямат ток и вода, а ВиК авариите са ежедневие. Настояват за бърза и поетапна работа на фирмите - изпълнители, за да не им се налага, както е от три месеца, да минават през имоти на съседите си, за да стигнат до домовете си.

С техните тегоби се запозна бившия губернатор на Варна. В мрежата той пише (публикуваме текста му без редакторска намеса):

Пряк граждански контрол върху строителство и ремонти на общинска инфраструктура във Варна

Днес посетих м-т "Пчелина" - една от зоните, които са в покъртително състояние и с нулева инфраструктура. Присъствах на протеста на гражданите от местност "Пчелина", за да се запозная с техните проблеми на място и да подканя общината да намери решение възможно най-скоро и по най-правилния начин. Още веднъж проверих как се правят предизборни ремонти.

Освен инфраструктурните проблеми, се оказва, че към момента изобщо не е предвидена уличната регулация с необходимите отчуждителни процедури, ширина на шосето, бордюри, канавки и осветление! Както всичко в България, и тук дейностите се правят отпред-назад. Редно е първо да се направят улиците, а после постройките покрай тях.

Но пък за общината очевидно е важно бързо да взима пари за строителни разрешения, а за инфраструктурата – ако и когато остане време... И то, както винаги, идва най-накрая, при това некачествено, наведнъж и ударно... и разбира се – точно преди избори!

Строят се едновременно около 20 кооперации. Всички от един и същи инвеститор/строител. Път, канализация и всякаква друга инфраструктура липсват, но общината все пак е стартирала (също едновременно със строящите се кооперации) изграждане на основен водопровод, канализация и асфалтиране на улици. Строи се изцяло нов квартал, докато жителите му, които обитават съществуващите къщи в района, се опитват да водят нормален живот, но без път и често без вода, електричество и даже достъп до имотите си. Кога ще приключат ремонтите, никой не знае.

През цялото време около нас се движеше техника, която обаче не е свързана с възложените от общината ремонти по уличната мрежа и канализация, а с частните строежи, които впрочем по документи се водят фамилни къщи, а са си същински жилищни блокове.

Именно затова, на 15.05.2023 изисках по официален ред Общината да предостави пълен отчет на обема, сроковете и количествено-стойностните отчети на всички улични ремонти, заради които в момента е разкопан целият град. Предстои да видим дали ще отговорят и колко изчерпателен ще е техният отговор. Когато го получа, ще го публикувам на страницата си, за да могат гражданите сами да се осведомят за проектите и ремонтните дейности на своята улица.

Настоявам за пълна прозрачност на всички ремонтни и строителни дейности с предварително оповестяване на срокове, количества, дейности и цени! Това трябва да се превърне в рутина за местната администрация и документите да се публикуват без никакво шикалкавене.

Кой друг би имал по-голям интерес да следи за качественото изпълнение на даден ремонт от живущите на съответната улица?

Щом се харчи обществен ресурс - отчетността е задължителна!