Бившият областен управител на Варна - Благомир Коцев, входира вчера запитване до настоящия - Марио Смърков, относно поискано от него държавно финансиране за Крайбрежната алея.

Докато е бил губернатор Коцев е поискал от държавата финансиране, в размер на 500 000 лева, за облагородяване и естетизация на Алеята. Сега се интересува, дали средствата са одобрени и ако да, то кога ще бъдат усвоени.

Това стана ясно от негова публикация в мрежата, направена вчера, веднага след входирането на писмото до настоящия губернатор.

"Фокус" публикува поста му без редакторска намеса.

Уважаеми съграждани,

През 2022 г., докато изпълнявах длъжността областен управител на Варненска област, имах дързостта да направя това, което мнозина мои предшественици не намериха смелост и мотивация да сторят - затворих движението на МПС по крайбрежната алея.

За съжаление, работата е свършена едва наполовина. Да, вече имаме безопасна крайбрежна алея за пешеходци, но белезите от десетилетната й употреба като улица и паркинг продължават да личат. Следи от моторно масло, отпечатъци от автомобилни гуми, пълна липса на естетизация, подходяща за пешеходно пространство... Едва ли така трябва да изглежда крайбрежното "лице“ на град като Варна.

Докато бях областен управител, поисках от правителството сумата от 500 хил. лв. за облагородяване и естетично подобрение на Алеята. За съжаление днес, близо година по-късно, нито областната управа, нито общината са предприели каквото и да е действие за това посредством:

- поставяне на пейки и ремонтиране на наличните (където ги има);

- поставяне на саксии с цветна растителност;

- изграждане на чешмички;

- монтаж на подходящо осветление;

- поставяне на скулптури и други естетичини елементи;

- очертаване на велоалея;

- дълбоко машинно почистване на настилката;

- изграждане на кътове за деца и спортни мероприятия.

Във връзка с това днес внесох писмо до служебния областен управител Марио Смърков със запитване дали поисканата от моята администрация сума за облагородяване на Алеята е одобрена от правителството и ако да – как, кога и от кого ще се използват средствата.

Предугаждам обаче какъв ще е отговорът. Затова най-добре да си помогнем сами:

Обявявам гражданска инициатива за събиране на средства, материали и полагане на доброволен труд с цел създаване на мечтания от всички нас облик на крайбрежната зона.

Ще започнем с най-необходимото:

- Дълбоко машинно измиване;

- Ремонт на наличните пейки (поставяне на нови дъски, боядисване) ;

- Набавяне на кашпи с цветна растителност;

- За постигането на това намерение поисках от губернатора съгласуване и допускане осъществяването на посочените граждански инициативи. Надявам се да получим това съгласуване съвсем скоро, защото аз и мнозина родолюбиви варненци така или иначе сме решени да ги осъществим. Интересно ми е дали биха ни попречили да облагородим държавната собственост. Със сигурност виждам, че на мнозина им се "разминава" докато я рушат и занемаряват.

Това, което сме се заели да правим, е маратонско бягане. Няма за една вечер да се събудим в по-красив и уреден град. Моята цел е да направим процеса на нормализация и развитие необратим. Надявам се също, че скоро ще има правителство, което да отпусне "крупната“ сума от 500 000 лева за крайбрежната алея на Варна.

Аз съм решен да доведа започнатото до край. А вие бихте ли се включили?