Кметът на"Централен" Георги Стаменов и музейният специалист Видин Сукарев посрещнаха първите посетители на големия банков салон в бившата вече сграда на БНБ в обявения от районната администрация Ден на отворените врати, предаде репортер на Агенция "Фокус".

"Най-важното е, че може да се превърне в страхотно място за представяне на културното наследство на Пловдив. Това е идея и възможност, която аз в качеството си на музеен специалист и моите колеги приветстваме" - коментира историкът Видин Сукарев.

"Общината е отворена за голям дебат какво да бъде предназначението на сградата. Тя е емблематична и ще бъдат обсъдени всички възможности за нейния нов живот като културна институция, която всеки пловдивчанин може да посещава" - каза кметът Георги Стаменов

Първото нещо, което се набива на очи, когато се влезе в сградата, е огромният старинен часовник над оригиналната 100-годишна входна врата. Пред гишетата са подредени табла, представящи проекта за реставрация на фасадата на вековната постройка. 

В големия банков салон все още стои масивната метална каса, а по стълбите надолу посетителите слязоха до трезора, обезопасен с ръчно сечен камък от 1900 година. 

Подробности гледайте в прикаченото видео!