Образователна кампания за превенция на туборкулозата ще се проведе днес в Златарица. Акцията се организира от Регионалната здравна инспекция във Велико Търново и здравни медиатори, предаде кореспондент на "Фокус“. В рамките ѝ ще се правят различни изследвания и ще се раздават здравно-образователни материали.

"Освен консултации за туберкулоза, специалистите ще извършват безплатно и анонимно тестване за ХИВ/СПИН; хепатити В и С; сифилис. Ще правят и функционално изследване на дишането (спирометрия), както и измерване нивото на въглероден оксид в издишания въздух на пушачи“, обясняват специалистите.

През цялата седмица експерти от РЗИ провеждат различни информационни кампании. Те бяха в ОУ "Иван Вазов“ в Горна Оряховица, където заедно с малчуганите от първи клас организираха Празник на здравето с интерактивно обучение и състезателни игри на тема здравословно хранене и лична хигиена. Преди това специалистите посетиха и ДГ "Вяра, Надежда, Любов“ в Павликени, където имаше интерактивен урок, в който децата се запознаха с основните видове физическа активност, ползата от движенето за здравето и препоръките за здравословен избор на храни.