Най – малко 50 лв. ще трябва да плати едно тричленно домакинство в Пиринско за празничната трапеза по Великден, показва репортерска проверка на "Фокус“.

Въпреки промоциите, които предлагат големите търговски вериги, тази година ще се наложи да отделим повече средства, ако искаме да посрещнем празника подобаващо, но в тясна семейна обстановка. Ако искаме да се съберем с роднини и приятели, то със сигурност ще трябва да се охарчим много повече заради по – високите цени на основните продукти, които са ни необходими за празника.

Справка показва, че килограм агнешко месо, което е задължителен елемент от празничната вечеря, излиза средно около 20 лв./кг. Месото няма как да поднесем без гарнитура. Традиционно агнешкото комбинираме с картофи или ориз. И в двата случая ще ни трябват средно около 5 – 6 лв., за да може да приготвим достатъчно количество от избраната гарнитура.

Повече пари ще трябва да платим и за традиционната зелена салата. Краставиците излизат около 3 лв./кг., зеленият лук е около 0.70 лв., а марулята между 1.00 и 2.00 лв., в зависимост от качеството.

При яйцата също наблюдаваме завишение на цените, сравнено с миналогодишния Великден. Днес, ако искаме да боядисаме 30 жълти яйца, размер М ще са ни необходими 10.00 лв., за същото количество, но бели яйца, ще трябва да се охарчим с около 12.00 лв. В по – големите магазини се предлагат и готови боядисани лица, които биха ни стрували приблизително 8.00 лв. за 10 броя.

Багриалата за яйца има голямо разнообразие, както във видовете, така и в цените. Средно за 30 яйца ще трябва да си приготвим около 3 лв.

Традиционните козунаци също се предлагат по магазините в различни грамажи и цени, като варират от 1.50 лв. до 8 лв. По – скъпо ще ни излезе ако сами решим да си приготвим от сладкия обреден хляб, но със сигурност ще ни е и по – вкусно и най – вече по – прясно и без наличието на толкова много консерванти. Тук трудно може да кажем колко ще ни струва месенето на един козунак, тъй като има голямо изобилие от рецепти. Можем само да споменем, че брашното за козунак е около 1.50 лв., а маслото около 5 лв. на промоция.

Всички останали компоненти, които могат да присъстват на празничната трапеза като сухи мезета, разядки и алкохол, допълнително ще оскъпят празника.

Заради рекордната инфлация тази година много благоевградчани споделят, че ще заложат на основните продукти, които са им необходими, а празника ще изкарат само с най – близките си хора, защото семейният бюджет няма да им позволи големи празненства.