Председателят на общинската организация на БСП Йордан Тодоров проведе пресконференция, във връзка с високите цени на данъците и обвиненията, че БСП и той стоят зад състоялия се протест, предаде репортер на Агенция "Фокус“. "Опитите на кмета с дадените пресконфернции да убеди обществеността, че протестите против увеличението на данъците са организирани от БСП, целят заблуда в хората, че протеста е политически и че няма недоволни от управлението му.  Събралото се множество пред общината доказва друго“, каза Тодоров.

Той посочи, че протестът и исканията са на гражданите на Кюстендил и единствената причина да присъства на него е, че на първо място е гражданин, а и конкретните искания на хората съвпадат с позицията му.

"Още на 3 –ти ноември съм внесъл конкретните предложения за изменение на наредбите за данъци и такси, както и мотиви с причините поради, което не е добър момента да се правят тези увеличения и то в тези огромни размери. Тази моя позиции се потвърди и от хората на протеста, като повечто не бяха разбрали за увеличението. Веднага след това бях нападнат от кмета и представители на ГЕРБ-СДС“, каза Тодоров.

Той коментира и предложението на кмета на Кюстендил, а именно група от 15 души да проведат среща с общинското ръководство, на която среща да се поставят конкретни въпроси и да се дадат конкретни отговори. "Това което ме притеснява, е дали не се правят опити отново да се заблудят гражданите с предложената от него форма за водене на преговори, която да се проведе в общината с 15 човека от протестиращите. Притесненията са свързани с ограничението за хората, които могат да присъстват, като по начина по който е предложено може да се направи фиктивна среща с хора, които реално не са от протеста. Притеснително е и ограничението, което нарушава чл. 4 от Закона за защита от дискриминация, чл. 6 от Конституцията на Р. България, а така също и чл. 14 от Конвенцията за защита правата на човека и основните свободи, като изрично заяви, че няма да се допускат представители на политически партии, хора които са били в листи за избори, а и такива участвали в разграбването на града. Интересно е и как ще се определи кои са тези разграбвачи, той ли определя кои са разграбили града и кои не“, коментира Тодоров.

Венцеслав ИЛЧЕВ