Кметът на Кюстендил Петър Кметът Паунов и председателят на ОбС – Кюстендил, канят недоволните, които в началото на седмицата протестираха срещу по-високия данък върху моторните превозни средства, на разговори в удобен за тях ден. Това стана ясно на съвместна пресконференция, дадена от кмета Петър Паунов и председателят на местния парламент Иван Андонов, предаде репортер на Агенция "Фокус“.

"Ние сме искрени пред вас, както винаги. Готови сме да отговорим на всеки ваш въпрос – независимо какъв е. Моля всички, които са граждански инициатори определете хората, на които вярвате – най-компетентните, и ви очакваме в посочен от вас ден, в 17.30 часа в заседателната сграда на Общината“, каза Петър Паунов.

Предварителното искане от страна на общинското ръководство е да бъде направен списък с до 15 души, като в него да няма партийни функционери или такива, които са били в кандидат-депутатски и съветнически листи. "Можем да ви посочим кой продаде предприятията и къде бяха тези хора, когато ние в понеделник преговаряхме за бъдещето на Кюстендил, а те се опитваха да се скрият зад вашата болка“, допълни Петър Паунов.  Той уточни, че партийни лица  няма да бъдат допуснати на срещата. 

"Пред вас ще изнесем данни за това къде отива всяка една стотинка и ще отговорим на всеки един въпрос. Ние не се крием! Молбата ни е да не се поддавайте на гняв! Тези партийни представители ви манипулират, те искат да ни грабят, а ние сме пречката, за това е тази ярост към нас! Споделяме с вас всичко и никога не сме се крили. Чуйте сърцето си и не слушайте тези партийни имитатори. Спокойно анализирайте къде отиват вашите разходи и колко от тях са на общия ни дом“, коментира още кметът.

Петър Паунов допълни, че през изтеклите години Община Кюстендил винаги е била на първа линия. През 2008 година Общината е била буфер между гражданите и затрудненията. "Когато дойдоха по-добрите времена ние намалихме всички ставки. От встъпването ни през 2019 година, само след три месеца, беше затворен целият свят от невижданата пандемия. През това време на първа линия бяха нашите медици, а след това бяха органите на МВР и ние, с колегите от общината и от всички социални и комунални услуги. Не допуснахме никой от вас да бъде изложен на риск. Носехме по домовете лекарства и храна на нуждаещите се. Не оставихме не изхвърлени отпадъци. Не допуснахме да се чувствате застрашени. Не загасихме никъде осветлението. И всичко това беше отново благодарение на нашите усилия, заедно да минем през тази трагедия“, каза Паунов.

Той посочи, че в началото на 2021 година е настъпила жестока политическа криза, а начело на страната са застанали хора, които са направили българите заложници на посредници и монополисти. Цената на газа се е увеличила с 500 %, цената на метана – със 700 %, цената на горивата с 150 %. Кметът показа дълъг списък, на който е направен анализ на повишението на стоките от първа необходимост за годините назад.

"През цялото това време ние не спряхме да отправяме призивите си към държава, към институции, към политически партии, незабавно да подкрепят общините и гражданите за да не се стига до напрежение и фалит. За повече от две години не е влязла и една държавна стотинка в община Кюстендил. Не бяхме подкрепени в нито едно от усилията ни. Спряха всички европейски програми“, допълни Паунов.

Кметът заяви, че средното увеличение на данъка върху МПС за физическите лица е с 47 %. "Средното увеличение е между 1 лв. и 10 лв. на месец за всяко едно семейство. При положение, че за изминалия период, за който говоря  ние сме оставили или икономисали между 500 лв. и 2 500 лева“, коментира Петър Паунов.  

От своя страна председателят на ОбС – Кюстендил Иван Андонов също призова за разум и спокойствие. "Ние също страдаме и сме съпричастни към вашата болка, денонощно сме свързани с  всички проблеми, било на улицата, училищата, детските градини и в социалната сферата. Така че за нас също е много тежко това решение за увеличаване на данъците, но е изключително важно, за да можем да продължим да се развиваме в тези време, в които живеем. Общината трябва да продължи да работи, ние не можем да спрем“, коментира още Андонов. 

Венцеслав ИЛЧЕВ