До 16.00 часа на 1-ви март доброволците от Младежката организация на Български червен кръст – Благоевград ще провеждат своята традиционна акция "Мартеница“. Целта е да бъдат събрани средства за скъпо струващото лечение от рак на Лили Илиева, която трябва да бъде оперирана в Турция. Пред "Фокус“ Ани Андонова, щатен специалист "Младежка дейност“ към Областния съвет на БЧК – Благоевград, отговаряща за доброволците в организацията заяви, че в рамките на акцията доброволците продават мартеници, а събраната сума отива във фонд "Милосърдие“.

"Тази година събираме пари за дама, която е болна от рак и се нуждае от операция в Турция. Дамата се казва Лили Илиева. Всяка година правим благотворителни базари, свързани с Баба Марта и винаги сумата отива за различна кауза, която избират доборолвоците“, каза още Андонова.

През утрешния ден доброволците ще продават мартеници на централната улица "Тодор Александров“ от 10.00 до 16.00 часа. При лошо време ще бъдат в сградата на Общинска администрация – Благоевград.

Андонова коментира, че вече 21 години, първо като доброволец, а сега и като щатен специалист, участва в различни акции, като това, което ѝ прави впечатление е, че хората са станали по – добри и повече се включват в подобни инициативи.

"Виждам, че благоевградчани стават все по – съпричастни. Имаше един период, в който всеки гледаше повече за себе си. Сега хората са по – отворени, с по – големи сърца“, подчерта тя.

По думите ѝ в организацията има страшно много доброволци от училищата в Благоевград. Те преминават през различни курсове на обучение, като провеждат и беседи по различни теми с техни съученици в училищата.