Служители на РИОСВ-Варна, БДЧР и РЛ-Варна извършиха съвместна проверка по постъпило в РИОСВ-Варна, уведомление от "Солвей соди“ АД за възникнала аварийна ситуация на 1.05.2023 г. Дружеството е уведомило за настъпил пробив в шламопровод № 2, транспортиращ шлам от завода за производство на натриев бикарбонат към шламоотвал (утаителен басейн) "Падина“, стопанисвани от "Солвей соди“ АД, гр. Девня. Аварийната ситуация е установена същия ден около 7,30 ч. при извършен сменен оглед на трасето на шламопровода. Това съобщава на страницата на РИОСВ-Варна, видя "Фокус".

На мястото на аварията е установено, че "Солвей соди" АД, е предприело незабавни действия по преустановяване на подаването на шлам към шламопровод № 2, като своевременно е спряна помпата и подаването на шлам е прехвърлено към шламопровод № 1. Към момента на проверката видимо са извършени заваръчни действия по отстраняване на пробива в шламопровода. Изтичането е преустановено.

По заявка от БДЧР-Варна е взета водна проба от река Девненска. Предстои в РИОСВ-Варна да постъпи информация за резултатите от извършените анализи.