Възкресение Христово е празникът на празниците. Това каза пред "Фокус“ архимандрит Исаак, архиерейски наместник на Кюстендилска духовна околия. По думите му това е празник на победата над смъртта, на победата над греха, на победата над злото. Това е празник на доброто, на радостта, на спасението на човечеството.

"Ако до този празник, до идването на Спасителя на света, до неговата кръстна смърт, погребение и възкресение, смъртта е била нещо страшно и всички, които до тогава са загивали, то след Възкресението на Господ Иисус Христос смъртта се явява един мост. Защото ние виждаме, че щом Христос възкръсна от мъртвите, възкреси преди това Лазар, той сам възкръсна от мъртвите, то и всички човеци в негово име ще бъдат възкресени за един вечен живот, а не временен – какъвто е и земният човешки живот“, каза арх. Исаак.

Той посочи, че изначално човек е бил създаден да живее вечно, но поради греха той се е отдалечил от Бога и е изгонен от Рая. С идването на Христос, човек отново се връща в райските вселения.

"Нека Възкресението – празникът на празниците, Господ Иисус Христос да озари всеки човешки ум, всяко сърце. Нека Бог да ни благославя, да ни дава мъдрост, да ни изпълва със сили. Да ни изпълва с блага – духовни и телесни, които са ни потребни. Нека ние като християни да следваме божия път. Да живеем в мир и в единство“, пожела арх. Исаак.

Венцеслав ИЛЧЕВ