Варненският апелативен съд потвърди най-тежката мярка за неотклонение, взета от Окръжен съд – Варна спрямо обвиняем за участие в организирана престъпна група, съобщиха от съда. Росен П. и още трима души са привлечени към наказателна отговорност по досъдебно производство на Сектора за Борба с организираната престъпност. Те са обвинени в принадлежност към организирана престъпна група, създадена да върши измами, подправяне на официални документи и пране на пари. Сдружението е действало на територията на Варна и Силистра от октомври миналата година досега.

Защитникът на Росен П. каза в съдебното заседание, че нито едно доказателство не уличава доверителя му в престъпно поведение, свързано с повдигнатото обвинение. При процесуално-следствените действия не са открити никакви предмети, книжа или електронни носители, които да го свързват с престъпленията. Адвокатът поиска определяне на мярка "подписка“.

Представителят на държавното обвинение пък открива данни за съпричастността на този обвиняем в цялостната съвкупност от доказателства. Реална е опасността 43-годишният мъж да се укрие или извърши престъпление, ако е извън ареста, смята прокурорът. Конспиративността, с която участниците са действали, показва, че всяка друга мярка за неотклонение не би препятствала продължаване на престъпната дейност.

Апелативният съд съобрази характера на престъплението, за което Росен П. е привлечен и това, че то се наказва с от 3 до 10 години лишаване от свобода. От данните по делото може да се изведе обосновано предположение за съпричастността на Росен П. към деянията. На този етап от производството е достатъчно да има доказателства, които подкрепят обвинителната теза, без да е нужно те да са изчерпателни и да изясняват всички факти и обстоятелства, обясни съдебният състав. При по-лека мярка за неотклонение има опасност обвиняемият да се укрие, тъй като престъпната деятелност е свързана със снабдяване и използване на неистински документи за самоличност. Противозаконната дейност е развивана извън мястото на постоянния му адрес, който той не обитава. Множество са пострадалите от престъпната дейност лица, които предстои да бъдат установени. Има опасност върху тях да бъде оказано влияние, с което обвиняемият да извърши престъпление. Въззивният съд взе предвид и завишената обществена опасност на деянието, която изисква общественият интерес да бъде защитен. Всички тези обстоятелства подкрепят извода за наличие на реален риск от укриване и извършване на престъпление.

Като отчете наличието и на трите законови предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение, Апелативен съд – Варна потвърди задържането под стража на Росен П., обвиняем за участие в организирана престъпна група.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.