"Наистина неповторима атмосфера. Толкова много усмихнати хора, горди с културата и бита си… Тази картина не се вижда често“, сподели областният управител на Русе Анатоли Станев малко преди закриването на 14-ия международен фестивал на народната носия в Жеравна. "Инициативи като тази показват, че все още има истински родолюбци, за които българщината е жива и е въпрос на чест да я предават на следващите поколения“, допълни Станев. По негови думи държавната и местна власт трябва да работят заедно за преодоляването на един парадокс, наложил се през последните години, а именно това културата да остава на заден план.

"Сигурен съм, че всеки докоснат от магията на фестивала пак ще се върни тук. Благодарение на тази инициатива имаме възможността да си припомним не само родовите корени, но и да се вдъхновим от миналото си и продължим градежа на предците си“, каза още Станев. Според него би могло да се организират подобни инициативи и чрез реализирането на културни проекти посредством финансиране от Европейския съюз. По думите на Станев подобен ход ще бъде и предпоставка за привличане на повече туристи от съседни страни, а също и от цяла Европа.

Събитието се състоя по традиция в местността "Добромерица“, в покрайнините на архитектурен резерват село Жеравна. Фестивалът е определян като един от най-пищните празници на българската традиция. Всяка година през лятото боровата гора край село Жеравна оживява с хиляди гости от всички краища на света. Дни наред по поляните се вият кръшни хора, правят се възстановки на традиционни обичаи, а състави от цяла България огласят Балкана в ритъма на народната музика. Часовниците се връщат повече от век и половина назад, тъй като в гората всички гости и участници в събитието задължително са пременени в народни носии.

Тридневната програма на фестивала започна на 19 август вечерта с връчването на годишното отличие "Апостол на българщината“. Тази година то бе присъдено на дарителя, меценат и патриот Николай Кайджиев. И през тази година по време на фестивала гостите можеха да се насладят на изпълненията на множество фолклорни формации от страната. Сред тях бяха концертите с участието на Представителния танцов ансамбъл на НХГНИ "Константин Преславски“ – гр. Варна и "Тъпани и гайди“.

Народното веселие включваше още изпълненията на различни музиканти от "100 каба гайди“ с ръководител Тодор Джуфарев, зурни от Петрич с ръководител Михото, тракийски оркестър "Гергьовден“ с ръководител Васил Денев, а също и Етрополската духова музика. Определено интерес предизвикаха и нощното фолк джамбуре с Формация "Тъпани и гайди“, както и песните на Тодор и Донка Кожухарови заедно с оркестър "Южни ритми“ с ръководител Тодор Кожухаров. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха още от софийския фолклорен танцов ансамбъл "Зора“ с ръководител Стефан Лалошев, както и изпълненията на дует Бисера и Лидия, Ивелина Колева, Мария Чакърдъкова и Петя Шапкова. В програмата се включиха още Brass Band “Vivo Montana" с ръководител Пламен Крумов и оркестър "Славяни“ с ръководител Николай Трифонов-Кочовеца.

Фестивалът бе съпътствани и от множество игри и разнообразни, и интересни конкурси и надигравания. Очаквано най-голямо внимание привлякоха нестинарските игри. Имаше и състезания по български народни танци, силови игри, както и конкурси за старинни женски пафти, традиционни бебешко народно облекло, автентични женски и мъжки народни носии, женска украса за глава и други подобни.

В рамките на инициативата се състоя и възпоменание на героите, отдали живота си на България.

Създатели на фестивала са невероятните Христо Димитров, както и Ян и Елена Андерсон.