Обществено обсъждане на проекта на актуализиран План за интегрирано развитие на Община Варна (ПИРО) за периода 2021-2027 година се проведе днес в залата на Младежкия дом. На събитието присъстваха представители на обществени и браншови организации, на общинската администрация и граждани.

Визията за развитие на Община Варна, стратегическите цели и приоритети остават непроменени.  Програмата за реализация и приложенията към нея се актуализират с цел включване на допълнителни проекти и проектни идеи, които да бъдат финансирани с европейски, национален и собствен публичен ресурс, обясни пред присъстващите зам.-кметът на Община Варна Христо Иванов. По негови данни, финансовата рамка на приоритетните проекти се увеличава с 93,3 млн. лв. и става на стойност 1,095 млрд. лв.

От подадените 99 предложения от организации и граждани за актуализация на ПИРО 77 са включени в плана. Те са различни приоритети - "Зелен град“, Приоритет 3 "Многовековен и многообразен град“ и  Приоритет 4  "Иновативен и образован град“ и други. Освен проекти на Община Варна и кметствата, в актуализирания ПИРО са включени и редица проекти подадени от ВУЗ-овете, институции - НАП- Варна, Военноморските сили, РЗИ, Градската галерия, болници и ДКЦ-та, неправителствени организации и сдружения - “Клъстер черноморска икономическа зона“; VarnaSpaces; Сдружение Бизнес агенция; Карин дом; Морски клъстър България; "Таляна“ и др., стана ясно по време на обсъждането.

Шест от проектите в приоритетния списък вече са подадени за оценка по националния план за възстановяване. Те са за обновяване на сградния фонд на четири училища - ОУ "Св. Св. Кирил и Методий“, ОУ "Добри Чинтулов“, IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио-Кюри“ и ОУ "Йордан Йовков“ и две детски градини - ДГ №17 "Д-р Петър Берон“ и ДГ №18 "Чайка“. За още три предстои да се кандидатства за финансиране. Това са проекти за въвеждане на мерки за енергийна ефективност на район "Владислав Варненчик“, спортен клуб "Локомотив“ и читалище "Христо Ботев 1928“.

По време на общественото обсъждане организациите и гражданите потърсиха информация относно проектната готовност за различните предложения, както и начините и инструментите за осигуряване на финансиране. Предстои плана да бъде одобрен и от Общинския съвет. 

ПИРО е публикуван на адрес: https://planvarna.bg/events/obsthestveno-obsazhdane-proekt-na-aktualiziran-piro-varna-2021-2027-g/