Крайно време е да се обърне внимание на културата като на дейност, която е стратегическа за националната ни сигурност. Това каза за "Фокус“ актрисата и представител на САБ за Благоевград Жанет Керанова по повод утрешния национален протест под надслов "Народ без култура е народ без бъдеще“, който ще се проведе от 12.00 часа пред Министерството на културата.

По повод исканията на бранша, тя заяви: "Искаме да получим едно по-достойно финансиране, а не то да намалява с всяка следваща година, с всеки нов министър да пада процента, който се отделя от държавата за култура. С повишаване на минималната работна заплата, която ще се получава от 1 януари 2024 година, нашите заплати ще са по-ниски дори от нея. Искаме да се промени методиката, защото тази методика, с този делегиран бюджет не върши никаква работа, тя ни връзва ръцете“, коментира Жанет Керанова.

По думите й ниските възнаграждения в сферата на сценичните изкуства няма как да мотивират младите хора да искат да се занимават с тази професия.

"Да не говорим за тези, които работят от дълги години в театъра и мизерстват. Вярно е – ние сме търпеливи. Горди сме и мрънкаме само по между си. Никой до сега не протестираше, но на 6те декември сме решили да викаме, защото ножа е опрял до кокала. Повече не може да се търпи“, каза още тя.

Жанет Керанова изрази надежда, че и обществеността ще разбере, че протестът не е само за пари и заплати, а за цялостна промяна в отношението към културата.

"Тя трябва да е приоритет, защото един народ без култура е нищо“, добави актрисата.