Благоевградският драматичен театъра "Никола Вапцаров“ ще се включи в националния протест "Народ без култура е народ без бъдеще“, който ще се проведе на 6 декември от 12.00 часа пред Министерството на културата в София. Това каза за "Фокус“ актрисата и представител на Съюза на българските артисти в Благоевград Жанет Керанова.

Организатори на протеста са Съюзът на артистите, Съюзът на музикалните и танцови дейци, синдикатите Подкрепа и КНСБ.

Керанова обясни, че преди малко повече от месец с нея се свързал един от организаторите на протеста – Ивайло Ненов от Русе. Тогава той я попитал дали и до кога хората в бранша ще търпят неуважителното отношение към културата и би ли подкрепила протест.

"Веднага му казах, че се присъединяваме, даже с две ръце. То е не само унизително, но и е анти българско да се държиш по този начин с културата – единственото нещо, което ни прави българи. Един колега беше написал, че силата на съпричастието е в това да бъдем един народ, да бъдем народ, който се опира върху някакви традиционни маркери, които наричаме култура. Без култура народа е като стадо. Един народ, който няма култура няма и бъдеще“, коментира тя.

Жанет Керанова обясни, че от много време Благоевград се бори за по-достойни възнаграждения за хората, работещи в сферата на сценичните изкуства.

"Протестът ни не е само за по-високи възнаграждения, той е заради самото отношение и неглижирането на културата. Ние сме поставени в унизителна позиция. Не е нормално да не можеш да направиш едно представление, не е нормално да не можеш да идеш да разгледаш изложба в музея, защото няма пари за отопление или за направата на зала“, посочи тя.

Актрисата прибави, че утре всички ще бъдат в София, за да си кажат исканията – "пък каквото сабя покаже“.