В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“, ще поставим акцент върху това, че до края на годината се подават декларации за освобождаване от заплащане на такса "Битови отпадъци“ за притежателите на жилищни имоти, които няма да ги ползват през 2023 година. Това е и срокът до който представителите на бизнеса имат възможност сами да определят честотата на извозване на отпадъците си и съдовете за смет, които ще им бъдат предоставени през следващата година. По темата ще говорим с Биляна Станимирова, началник на отдел "Местни приходи“ към Община Кюстендил.

 Изложба посветена на 125-годишнината на Кюстендилския исторически музей и 150 години от рождението на неговия патрон академик Йордан Иванов е подредена по една от главните пешеходни алеи в Кюстендил. Наш гост ще бъде директорът на кюстендилския музей Валентин Дебочички. Ще отворим врати и за рубриката – "Книгите, които ни свързват“. Тя е за четящия човек, но и не само - а за любопитния, за отворения към приключения и непознати територии, за тези, които тепърва откриват книгите, но и за тези, които са убедени и страстни читатели. Темите днес – предстоящата церемония на която ще бъдат отличени най-активните читатели през годината, както и представяне на част от реализираните дейности по интересен проект, който библиотеката изпълнява в момента. Ще ви разкажем и за коледните работилници в "Детски отдел“ на културния институт.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.