В съвместното предаване на Радио "Фокус" и Община Кюстендил – "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история“, ще поставим акцент върху календара със събития, подготвени от културните институти специално за последния месец от годината. Месецът, сгряващ най-много сърцата, въпреки невисоките температури. За коледната украса на Кюстендил и за културния календар ще говорим с Дима Укалска, началник на отдел "Култура и духовно развитие“ към Община Кюстендил.

Концерти, изложби, конкурси и много празнично настроение са включени в програмата на най-голямото и най-старо читалище в региона – читалище "Братство“, а гост в предаването ни ще бъде неговият председател Иван Андонов. За поредна година Обединен детски комплекс – Кюстендил организира общинския конкурс за детско творчество "Коледа е, стават чудеса“. По темата ще чуем директорът на ОДК – Бойко Малинов.

След броени часове аниматорът, илюстратор и режисьор Теодор Ушев ще представи в родния си Кюстендил филма си "φ1.618". Премиерата ще бъде в Общинския драматичен театър. Там ще бъде прожектиран и документалният филм за твореца. По темата ще говорим с издателката и кинокритик Жаклин Вагенщайн.

Предаването "Кюстендил – град на хилядолетна култура и история" се излъчва всеки понеделник от 12.00 часа до 13.00 часа. Водещ - Венцеслав Илчев.